Новини

Як відбувався процес мироваріння в УПЦ у 2023 році

Чин мироваріння розпочався ще у Великий Понеділок. Тоді Предстоятель звершив освячення води та окропив заготовлені інгредієнти для Мира. Також Блаженніший владика особисто запалив вогонь під казаном, встановленим для мироваріння у церкві Всіх святих у Феофанії. Після цього Предстоятель почав читання Святого Євангелія, яке продовжували архієреї та духовенство до самого завершення мироваріння у Велику Середу.
Вранці у Великий Четвер готове миро урочисто внесли в собор. Під час великого входу ємності перенесли до престолу разом зі Святими Дарами. Саме освячення речовини відбулось після Євхаристійного канону – Блаженніший Митрополит Онуфрій підніс особливу молитву над Миром, а потім проспівали тропар П’ятидесятниці.


У Київській митрополії традиція мироваріння існує з давніх часів. Востаннє воно відбувалося у 1913 році. Ця традиція перервалася спочатку внаслідок Першої світової війни, а потім революції і приходу до влади богоборців. Виготовлення Мира у Києві відновлюється у час повної самостійності і незалежності Української Православної Церкви. Таке рішення Собор УПЦ ухвалив 27 травня 2022 року.