Звернення військового духовенства до Предстоятеля про встановлення празднування «Собору всіх святих воїнів»

Ваше Блаженство!

Свята Церква святкує пам'ять святих воїнів 123 рази на рік. Більшість з них є для нас прикладом тої високої жертовної любові, про яку говориться у Євангелії від Іоанна (15:13): «Нет больше той любви, как если кто положит душу свою за друзей своих».

Історія нашої Батьківщини нараховує велику кількість кривавихбаталій, в яких наші пращури зі зброєю в руках були вимушені захищати Православну віру та Батьківщину від всіляких ворогів. Імена цих багатьох і багатьох тисяч воїнів, безперечно відомі Богові та вписані в Його книгу Життя.

Велика кількість віруючих, серед яких багато ветеранів ВВВ і Афганістану, офіцери і солдати діючої армії хочуть мати не тільки можливість молитовного звернення до цього величезного сонму святих, а і вшановувати їх пам'ять. Пам'ять тих чиє життя і смерть є прикладом для всіх воїнів та православних християн, для наших нащадків.

Просимо Ваше Блаженство клопотати перед Священним синодом РПЦ про встановлення празднування «Собору всіх святих воїнів».

Вшанування їх памяті можливо встановити у першу неділю після Воздвиження Хреста Господня. Це твердження базується на тому, що Спасительний Хрест уособлює в собі і вінець жертовної Любові, і шлях до Воскресіння; перше явлення Хреста імператору Костянтину було перед початком бойовища за віру православну; в самому тропарі Хресту ми чуємо:

«…победы православным христианом на сопротивные даруя…»

З великою повагоюі низьким укліном

смиренні послушники Вашого Блаженства