Молитва святого Василия Великого, 1–я

Владыко Господи Иисусе Христе, Боже наш, Источниче жизни и безсмертия, всея твари видимыя и невидимыя Создателю, безначальннго Отца соприсносущный Сыне и собезначальный, премногия ради благости в последния дни в плоть оболкийся, и распныйся, и погребыйся за ны благодарныя и злонравныя, и Твоею Кровию обновивый растлевшее грехом естество наше; Сам Безсмертный Царю, приими мое грешнаго покаяние, и приклони ухо Твое мне, и услыши глаголы моя. Согреших бо, Господи, согреших на небо и пред Тобою, и несмь достоин воззрети на высоту славы Твоея; прогневах бо Твою благость, Твои заповеди преступив, и не послушав Твоих повелений. Но Ты, Господи, незлобив сый, долготерпелив же и многомилостив, не предал еси мя погибнути со беззаконьми моими, моего всячески ожидая обращения. Ты бо рекл еси, Человеколюбче, пророком Твоим: яко хотением не хощу смерти грешника, но еже обратитися и живу быти ему. Не хощеши бо, Владыко, создания Твоею руку погубити, ниже благоволиши о погибели человечестей, но хощеши всем спастися, и в разум истины приити. Темже и аз, аще и недостоин есмь небесе и земли, и сея привременныя жизни, всего себе повинув греху, и сластем поработив, и Твой осквернив образ; но творение и создание Твое быв, не отчаяваю своего спасения окаянный, на Твое же безмерное благоутробие дерзая, прихожду. Прими убо и мене, Человеколюбче Господи, якоже блудницу, яко разбойника, яко мытаря и яко блуднаго, и возми мое тяжкое бремя грехов, грех вземляй мира, и немощи человеческия исцеляяй, труждающияся и обремененныя к Себе призываяй и упокоеваяй, непришедый призвати праведныя, но грешныя на покаяние. И очисти мя от всякия скверны плоти и духа, и научи мя совершати святыню во страсе Твоем: яко да чистым сведением совести моея. Святынь Твоих часть приемля, соединюся Святому Телу Твоему и Крови, и имею Тебе во мне живуща и пребывающа, со Отцем и Святым Твоим Духом. Ей, Господи Иисусе Христе, Боже мой, и да не в суд ми будет причастие пречистых и животворящих Тайн Твоих, ниже да немощен буду душею же и телом, от еже недостойнее тем причащатися; но даждь ми, даже до конечного моего издыхания, неосужденно восприимати часть Святынь Твоих, в Духа Святаго общение, в напутие живота вечнаго, и во благоприятен ответ на Страшнем Судищи Твоем; яко да и аз со всеми избранными Твоими общник буду нетленных Твоих благ, яже уготовал еси любящим Тя, Господи, в нихже препрославлен еси во веки. Аминь.

Соприсносущный – также вечный (присносущный – вечно существующий). Собезначальный – также не имеющий начала (вечный) и начальства (всевластный). В плоть облкийся – воплотившийся (облекшийся в плоть). (Далее следуют также причастные формы глаголов: распныйся – предавший Себя распятию, погребыйся – предавший Себя погребению). За ны – за нас. Глаголы моя – слова мои. Ты бо рекл еси… пророком Твоим – ибо Ты сказал через пророка Твоего. В разум истины приити – достичь познания истины. Темже и аз – поэтому и я. Аще и недостоин есмь – хотя я и недостоин. Сея привременныя жизни – этой кратковременной жизни. Сластем – чувственным наслаждениям. Благоутробие – милосердие. Яко блуднаго – то есть как блудного сына; Грех вземляй мира – берещий на Себя грехи мира (далее снова ряд причастий: исцеляй – исцеляющий, призываяй – призывающий, упокоеваяй – дающий покой). Совершати святыню – проявлять полную, совершенную святость, делаться вполне святым. Яко да чистым сведением совести моей – чтобы я с чистым свидетельством совести моей (сведение – свидетельство, буквально – со–ведение; само слово совесть состоит из тех же частей: со–весть, совместное с Богом знание, голос Бога в душе). От еже недостойне тем причащатися – от недостойного причащения их. До конечнаго моего издыхания – до последнего моего вздоха (буквально: последнего выдоха). Восприимати часть – причащаться. В напутие живота вечнаго – в напутствие в жизнь вечную. Общник – участник, тот, кто имеет общую часть. Нетленных – здесь: чистых, беспримесных, пребывающих в полном своем составе… Яже уготовал еси – которые Ты уготовал. В нихже – в которых.

 

+ Часть этой молитвы совпадает с тайной молитвой священника на Литургии святого Василия Великого, читаемой во время просительной ектении, перед молитвой Господней.

В молитвах ко Причащению особенно часто напоминаются слова и эпизоды Священного Писания – прежде всего Евангелия, и это понятно: именно в Таинстве Причащения Бог наиболее явно входит в нашу жизнь, но постоянно должен быть открыт и другой путь для Его вхождения в нас: через слово Его, которое живо и действенно (Евр.4:12), которое должно постоянно действовать в нас и восприниматься как к нам лично обращенное, как нечто важнейшее для всей нашей жизни. Поэтому очень важно не «проскакивать» эпизоды Священного Писания в молитвах, а обновлять их в памяти, в сердце своем.

 

Ты бо рекл еси, Человеколюбче, пророком Твоим: Яко хотением не хощу смерти грешника, но еже обратитися и живу быти ему. – Скажи им: живу Я, говорит Господь Бог: не хочу смерти грешника, но чтобы грешник обратился от пути своего и жив был. Обратитесь, обратитесь от злых путей ваших; для чего умирать вам, дом Израелев? (Иез.33:11).

Не хощеши бо, Владыко, создания Твоего руку погубити, ниже благоволиши о погибели человечестей, но хощеши всем спастися, и в разум истины приити. Здесь приведены слова Послания апостола Павла, где сказано, что Господь хочет, чтобы все люди спаслись и достигли познания истины (в Славянской библии: Иже всем человеком хощет спастися, и в разум истины приити) (Тим. 2, 4).

Приме убо и мне, Человеколюбче Господи, якоже блудницу, яко разбойника, яко мытаря и яко блуднаго. Эта и последующие молитвы обращают нас к образу жены–грешницы, которая помазала ноги Иисуса миром (Лк.7:36–47), благоразумного разбойника, воззвавшего на кресте: Помяни меня, Господи, когда приидешь в Царствие Твое! (Лк.23:42), блудного сына (Лк.15:11–32); образ мытаря, скорее всего, собирательный: мы можем вспомнить при этом и апостола, евангелиста – мытаря Левия–Матфея, который, оставив все, пошел за Господом и удостоился принять Его в своем доме (Лк.5:27–32), и раскаявшегося начальника мытарей Закхея, который также удостоился посещения Христа (Лк.19:2–10) и смиренного мытаря Христовой притчи, который пошел в свой дом более оправданным, нежели фарисей (Лк.18:10–14), и, наконец, многочисленных мытарей и грешников, которые неоднократно делили трапезу с Христом и его учениками и следовали за Ним (Мф.9:11; 11, 19; Мк.2:15; Лк.5:30; 7, 34; 15, 1).

Грех вземляй мира, и немощи человеческия исцеляяй, труждающияся и обремененныя к Себе призываяй и упокоеваяй, не пришедый призвати праведныя, но грешныя на покаяние. Напомним места Евангелия, откуда взяты эти слова: Вот Агней Божий, Который берет на Себя грех мира (Ин.1:29). Придите ко Мне все труждающиеся и обремененные, и Я успокою вас (Мф.11:28). Я пришел призвать не праведников, но грешников к покаянию (Мф.9:13; Мк.2:17; Лк.5:32).